Cula de la Racoviţa - Muzeul Etnografic ”Profesor Constantin Năstase”

Cula de la Racoviţa - Muzeul Etnografic ”Profesor Constantin Năstase”


Program

Închis
Vezi programul

Address

Racovița 115400, Romania

Despre

Cula este un tip de construcție semifortificată, răspândita în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania. Unii cercetători cred că originea culelor este în Afganistan și Iran.

În România, culele se întâlnesc numai în regiunea de dealuri a Olteniei. Totuși, câteva exemplare se găsesc și în Muntenia, în județul Argeș. Altădată, aria de răspândire a culelor se întindea și asupra zonelor de câmpie adiacente, până către București, însă, culele din regiunea de șes, mai puțin numeroase de la început, au dispărut mai repede decât celelalte. Etimologic termenul provine din cuvântul în limba turcă ”kule” care înseamnă turn. Culele sunt construcții specifice secolelor XVIII și XIX şi erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor întreprinse de către cetele de jefuitori otomani, veniți din sudul Dunării.

În cartierul Racoviţa se află Cula, o construcţie întărită, specifică acestei zone, înălţată în anul 1797, sub forma unui cub cu trei nivele. Ctitorită în 1850 de preotul Nicolae Racoviceanu, cu arcade în stil bizantin. Cula Racovița are o formă paralelipipedică, sub formă de turn, cu bază pătrată, cu latura de 8.5m și înălțime conșiderabilă de circa 20m. Grosimea zidurilor este de aproximativ un metru.

Începând cu 12 septembrie 1970 Cula Racoviţa adăposteşte Muzeul Etnografic din Mioveni, sub îngrijirea venerabilului profesor Constantin Năstase. Acest muzeu este amenajat pe următoarea structură: îndeletniciri, obiecte de artă, port popular, ceramică, elemente de artă populară, arme, mărturii religioase, unelte de tâmplărie și dogărie, toate secțiile însumând peste 1200 de obiecte și exponate.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii