Mioveni- primul Smart City din județ

Mioveni- primul Smart City din județ


Miercuri, 8 mai 2019, la Mioveni a avut loc lansarea proiectului pilot Smart City - soluție inteligentă pentru iluminat public lămpi LED, supraveghere video – management rutier, free wi-fi, panou LED.
La acest eveniment au participat primarul și viceprimarul orașului Mioveni, directori de instituții, consilieri locali, dar și consilierul departamentului știință și tehnologie al Ambasadei Chinei în România, dl. ZHANG JIAN, Secretarul II al Ambasadei, dl. WAN CONG, precum și C.E.O. ZTE Romania, dl WANG QINGLIANG.
Fundaţia unui oraş inteligent, în contextual dezvoltării durabile și protejării mediului, are ca pilon de rezistenţă economia resurselor. Astfel, eficiența energetică este o altă zonă unde soluţiile IT aduc beneficii considerabile atât administrațiilor locale, cât și cetățenilor.
Soluţia de telegestiune (control de la distanţă) a iluminatului public implementată de către S.Ed.C. Mioveni și ZTE România are ca scop optimizarea consumului de energie electrică şi a costurilor în ceea ce priveşte operarea şi întreţinerea sistemului de iluminat public, pe o porțiune de 1,5 km din Bulevardul Dacia, cu posibilitatea de extindere.
Proiectul a constat în montarea a 126 de lămpi LED cu cosum redus, care au o putere care variază între 20 și 90 W, în funcție de nivelul la care sunt reglate, montarea a 17 camere CCTV de supraveghere video - rezoluție 1920x1080/60fps cu sistem infrared, un stâlp BluePillar cu panou LED care poate reda video mesaje informative, anunțuri, material publicitare, o stație meteo și terminal pentru furnizare de semnal internet WI-FI gratuit în zonă și furnizarea de către ZTE a unui soft special de operare.
Cum funcționează?
Orașul Mioveni testează în cadrul proiectului pilot Mioveni Smart City – o modalitate smart de telegestiune a iluminatului public, prin senzori electronici care folosesc comunicația wireless.
Soluția permite reglarea automată și de la distanță a iluminatului stradal, generând astfel economii majore de energie electrică. Instalarea controlerelor a fost cuplată cu înlocuirea unui număr de 126 corpuri de iluminat existente (echipate cu sodiu) cu lămpi LED inteligente, care permit optimizarea la maxim a consumului de energie (optimizarea funcţionalităţii de dimming în funcţie de nevoi). Prin intermediul unui controller conectat la internet, fiecare stâlp de iluminat comunică cu celelalte și în timp real informația este monitorizată dintr-un server general, pe ecranul unui laptop, printr-o aplicație smart ce poate fi gestionată chiar de pe un telefon mobil.
Prin intermediul soluţiei de telegestiune, sistemul de iluminat este controlat de la distanță, cu posibilitatea setării programului de funcționare și a intensităţii luminii în funcție de anotimp, condiții meteo, trafic, etc. Dispozitivele trimit alarme și oferă informații în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp, dacă lampa nu funcționează în parametrii sau alte detalii.
Sistemul de iluminat stradal inteligent furnizat de ZTE oferă o varietate de metode de acces la rețea, cum ar fi fibră optică și acces la rețele fără fir (4G). Controlerul inteligent utilizează accesul la rețea pentru controlul inteligent al lămpii / controlul afișajului cu LED / conexiunea la informații / procesarea locală a informațiilor / transmiterea informațiilor.
Beneficii
Platforma de smart city poate fi dezvoltată la nivelul întregului oraș și poate permite servicii și aplicații mult mai complexe. Datorită controlului la nivel de lampă LED, rețelele de lumină stradală sunt în permanență legate la sursa de electricitate. Prin urmare, există un număr mare de senzori şi dispozitive care se pot lega la reţeaua de iluminat stradal şi care pot fi coordonate printr-o serie de aplicaţii dedicate.
Foarte multe dintre echipamentele şi senzorii care se pot conecta la reţeaua de iluminat public inteligent au rolul de a îmbunătăţii viaţa cetăţenilor şi de a contribui la menţinerea un mediu mai sigur şi mai curat pentru oraş: camere CCTV de supraveghere video și trafic rutier, senzori de poluare, detectoare de zgomot, senzori de densitate de trafic, infrastructură pentru încărcare vehicule electrice etc. Alte dispozitive îşi pot aduce contribuţia în zona de siguranţă a sistemului de iluminat inteligent: senzori de lumină, senzori de impact, senzori de detectare cablu tăiat, senzori de mediu etc.
Operarea și mai ales întreținerea sistemului se face cu costuri mult mai reduse raportat la sistemele clasice, acesta putând să semnaleze și să gestioneze în mod eficient problemele apărute în procesul de exploatare. Astfel și durate de viață este mult mai lungă. Se pot obține reduceri de până la 50% a costurilor de întreținere.
Eficiența energetică poate fi crescută cu până la 30% prin diminuarea luminozității în perioadele fără trafic, cum ar fi în intervalul orara 01.00 – 05.00.
Diminuarea consumului de energie electrică cu până la 70%.

Similar Suggestions

Miercuri se oprește curentul la Mioveni!
ATENȚIE! SE OPRESC GAZELE LA MIOVENI!
Atenție! Joi se oprește curentul electric
Ajutoare pentru încălzirea locuințelor. Acte și condiții necesare
Atenție! Mâine se oprește curentul electric!